Tweede leven in plaats van elektronisch afval

Technologiecentrum rapport
IT-herverwerking bij bb-net in Schweinfurt: meer dan 100.000 apparaten per jaar worden gereviseerd en weer op de markt gebracht - en de trend neemt toe.

Tweede leven in plaats van elektronisch afval

Er is meer aan gebruikte hardware dan u denkt. De IT-redacteur bb-net media weet dat ook. Het door Michael Bleicher opgerichte bedrijf werd bijna 25 jaar geleden opgericht als online retailer en is nu een van de grootste Duitse aanbieders van IT-hardware in de tweede levenscyclus. Naast het effect van het genereren van waardevolle extra inkomsten, kan elk bedrijf ook iets goeds doen voor het milieu. Want als je een gebruikt apparaat weggooit, vergroot dit de wereldwijd groeiende berg elektronisch afval, die nu wordt geschat op 51 miljoen ton. Met de toenemende opkomst van professioneel voorbereide notebooks, computers en beeldschermen, groeit de vraag van refurbishers zoals bb-net al jaren. Met voortdurende groei bouwde het bedrijf en verhuisde het naar een nieuw hoofdkantoor in Schweinfurt in overeenstemming met de nieuwste technische normen. Inmiddels zorgen meer dan 2018 medewerkers ervoor dat ongeveer 65 toestellen wekelijks worden gereviseerd en onder het merk “tecXL” weer op de markt worden gebracht. Maar het begint bij de aanschaf van gebruikte bedrijfsmiddelen. Aangezien veel bedrijven hun IT-apparatuur vernieuwen in cycli van ongeveer drie jaar, zijn dit meestal leaseopbrengsten. Voor veel bedrijven is het weggooien van oude apparaten in eerste instantie echter een tijdrovend en ondoorzichtig onderwerp. Bedrijven houden zich vooral bezig met vragen als: "Wat is mijn oude hardware nog waard?", "Wie zorgt voor de logistiek?" Of "Wat gebeurt er met mijn data?" ".

Gegevensverwijdering in drie stappen

Het verwijderen van gegevens is immers niet altijd het verwijderen van gegevens. Daarbij hoort ook een compleet beveiligings- en softwareconcept, benadrukt bb-net. Met gecertificeerde partners kan de IT-refurbisher vanaf de eerste minuut een veilige afhandeling garanderen. Alle apparaten die bij het eigen, videobewaakte technologiecentrum binnenkomen, worden gecontroleerd op optische en technische defecten en geïnventariseerd door getrainde medewerkers. Het verwijderingsproces begint dan - met een "branchebrede unieke aanpak", zoals bb-net benadrukt: een combinatie van een drietraps systeem en de speciaal ontwikkelde software-oplossing "SAM", die automatisch alle deelverwerkingsstappen uitvoert en de medewerker begeleidt. Alle gegevens en media worden herkend en gelogd. Als ze professioneel zijn verwijderd, gaat de audit verder. Elk apparaat wordt hier zorgvuldig onderzocht. De klant ontvangt vervolgens een gedetailleerd rapport waarin de status, apparatuur en ontbrekende onderdelen van elk afzonderlijk apparaat worden genoteerd. Dit is waar het “rollback” -pad van de gebruikte IT eindigt voor de klant. bb-net geeft vervolgens een CO2-certificaat af, zodat het milieubewuste handelen ook meetbaar is voor de klanten. Het nieuwe leven van gebruikte IT begint met het verwerkingsproces in het 2600 vierkante meter grote technologiecentrum. Ruim 100.000 apparaten per jaar doorlopen het speciaal bij Refurbisher ontwikkelde proces. "Hieraan worden strenge eisen gesteld en niet elk apparaat maakt er een oranje 'tecXL'-doos van", meldt salesmanager Marco Kuhn van bb-net. Er zijn kwaliteitsniveaus 1e en 2e keus bij het kiezen van een apparaat. Zelfs de 2e keuze kwalificeert nog steeds als "Premium Refurbished", terwijl de 1e keuze bijna niet te onderscheiden is van nieuwe goederen. "Door producten in de tweede levenscyclus te gebruiken, dragen we allemaal actief bij aan de bescherming van ons milieu en duurzamer gebruik van hulpbronnen", legt oprichter Michael Bleicher uit. Je kunt iets voor het milieu doen door afgedankte IT te verkopen en toe te voegen aan een tweede levenscyclus, en door IT te gebruiken die je zelf hebt voorbereid door experts.

Breed serviceportfolio

Klanten verwachten echter meer dan alleen geteste productkwaliteit - het dienstenportfolio wordt daarom voortdurend uitgebreid. Sinds mei biedt de IT-refurbisher ook huurapparatuur van de secundaire markt aan - dit biedt klanten flexibiliteit en individueel aanpasbare huurmodellen. Notebooks, client-pc's en beeldschermen tot servers kunnen worden gehuurd. Alle apparaten worden geleverd met individuele software-installaties, afhankelijk van de vereisten. Er zijn geen kosten voor bezorging of afhaling. Om directe en transparante prijsinformatie te kunnen geven, werd in de online shop een huurprijsbarometer geïntegreerd. Kopers kunnen hun individuele maandelijkse huurprijs direct opvragen zonder te wachten op een aanbieding. Onder het motto “It still does!” Biedt The Refurbisher sinds kort klanten een opfrisbeurt van hun IT aan met “bb-net IT-Refresh”. Bedrijven kunnen hun bestaande hardware upgraden volgens hun eigen vereisten, een verbeterde visuele conditie creëren, licenties wijzigen en de garantieperiode verlengen ("Re-Base", "Re-Install" en "Re-License"). De servicepakketten worden afgerond met de garantie-optie, waarbij de hardware gedekt kan worden met een garantie tot 36 maanden. www.bb-net.de

PERSBERICHTEN


DateiActie
PBS_August2020_Tweede leven in plaats van elektronisch afval.pdfDownloaden