Back to the Future

terug naar de toekomst
De handel in gebruikte hardware is booming

De gebruikte hardware- en softwarebusiness is booming en biedt wederverkopers extra lucratieve zakelijke kansen. Toetreding tot dit segment staat en valt echter met de juiste selectie van professionele partners aan de aanbiederzijde.

Door het toenemende maatschappelijke belang van ecologische benaderingen speelt het onderwerp duurzaamheid ook een steeds belangrijkere rol in IT. Terwijl de bijbehorende mogelijkheden om te beïnvloeden en te kiezen, bijvoorbeeld in het geval van cloudaanbod, nog zeer beperkt zijn, is er een ander IT-gebied waarin duurzaamheid vandaag al heel gemakkelijk leefbaar is: hardware. Inmiddels hebben bijna alle soorten computers, van smartphones tot pc's tot servers, prestatieniveaus bereikt waardoor de snelle vervangingscycli uit het verleden doorgaans niet meer nodig zijn. De tijd dat bijvoorbeeld het overschakelen naar een nieuwe Windows-versie bijna automatisch betekende dat je een nieuwe computer moest kopen, is allang voorbij. Krachtigere software en efficiëntieverhogende technologieën zoals virtualisatie doen de rest om het maximale uit de hardware te halen.

In theorie is dit al goed bekend bij gebruikers. In een lopend onderzoek van de TU Berlin en het Fraunhofer Instituut voor Betrouwbaarheid en Micro-integratie gaf 67 procent van de ondervraagde Duitsers aan zich verplicht te voelen om zo lang mogelijk elektrische apparaten te gebruiken. Want hoe langer de levensduur, hoe beter het ecologische evenwicht. In de praktijk komen acties echter vaak maar in beperkte mate overeen met deze goede bedoelingen. Hoewel de gemiddelde levensduur van apparaten zoals smartphones en pc's voortdurend toeneemt, worden er nog steeds veel te veel van hen met pensioen gegaan en voortijdig afgedankt.

De belangrijkste reden hiervoor is de overtuiging, bekend als "Newism" en sterk gepromoot door marketing, dat nieuwe apparaten automatisch significant beter zijn dan hun voorgangers als gevolg van vooruitgang. Vaak wordt dit technische aspect alleen aangevoerd als rechtvaardiging voor een daadwerkelijk puur psychologisch fenomeen waarbij de apparaten een bepaald statussymboolkarakter krijgen. "In de materiële cultuur van onze samenleving heeft nieuwheid een hoge waarde", legt professor Melanie Jaeger-Erben, hoofd van de onderzoeksgroep, uit.

Alles nieuw?

Vaak gaat het meer om wat nieuw is dan om welke voordelen het werkelijk oplevert. Dit newisme is een van de belangrijkste drijfveren voor het feit dat meer dan tweederde van de gebruikers een nieuwe smartphone koopt, hoewel de oude meestal nog perfect werkt. Ook bij pc's is het cijfer nog steeds meer dan 50 procent en zelfs je wasmachine die nog goed werkt, vervangt 35 procent door een nieuwer model.

Op bedrijfsniveau draagt ​​het Newisme in combinatie met de belastingafschrijvingsmodaliteiten ertoe bij dat miljoenen computers elk jaar nog worden gesorteerd, ongeacht hun technische prestaties. Zoals bevestigd door de laatste onderzoeksresultaten, is het paradoxaal genoeg bijzonder belangrijk dat de zogenaamd bijzonder milieubewuste jonge generaties altijd door hun werkgever worden uitgerust met de nieuwste hardware. Terwijl 84 procent van de ondervraagden ouder dan 60 jaar beweert dat het doel van de langst mogelijke levensduur van het apparaat een integraal onderdeel is van hun canon van waarden, slechts ongeveer de helft van de 18- tot 29-jarigen. Daardoor zijn de jongere generaties minder bereid om tijd, kennis en werk te investeren in het op waarde houden en behouden van de waarde van hun elektronische bezittingen.

Pas ver achter lopen gebreken als argument voor vervanging. Fabrikanten zijn in niet onbelangrijke mate verantwoordelijk omdat ze het onnodig tijdrovend en duur maken om apparaten te repareren en zo in leven te houden, bijvoorbeeld door batterijen en andere componenten te lijmen. Tegelijkertijd profiteren veel gebruikers hiervan, omdat het hen een schijnbaar perfect excuus geeft om iets nieuws te willen. In de enquête gaf slechts 20 procent aan zelfs te overwegen een probleem met hun computer te verhelpen dat waarschijnlijk te wijten was aan een defect. De rest verwisselt het apparaat gewoon rechtstreeks.

Grote comeback

Er zit tenslotte nog steeds een positieve kant aan. Omdat ruim twee derde ook rekening houdt met gebruikte apparatuur bij de aanschaf van een nieuwe. Met name bij bedrijven wordt het steeds populairder dat je twee vliegen in één klap slaat door enerzijds je ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen en anderzijds geld te besparen of zelfs te verdienen. Als u bij uw inkoop vertrouwt op gebruikte goederen van hoge kwaliteit, hoeft u niet eens verliezen te accepteren in termen van prestaties en garantie. Professionele refurbishers zoals bb-net, CDS en GSD bieden volledig geteste, uitgebreid gerenoveerde zakelijke hardware die is geüpgraded en up-to-date is, inclusief garantievoorwaarden die vergelijkbaar zijn met die voor nieuwe apparaten.

Een project van de Hannoveraanse verzekeringsmaatschappij Concordia, die de arbeidsmiddelen van haar ruim 1.200 medewerkers wilde up-to-date brengen om voorbereid te zijn op de toekomst en de overstap naar Windows 10, is een voorbeeld van hoe waardevol dit kan zijn. Om een ​​economisch en ecologisch verantwoord alternatief te vinden voor nieuwe aankopen, werkten de verantwoordelijken samen met bb-net een uitgekiend plan uit. Rekening houdend met het aantal beschikbare vervangende apparaten, werd vastgesteld dat de refurbisher wekelijks 350 laptops zou schoonmaken en reviseren, nieuwe componenten zoals SSD's en meer geheugen zou toevoegen, testen en terugbrengen naar Concordia.

Binnen zeer korte tijd en zonder de dagelijkse gang van zaken te onderbreken, kon de gehele pool van apparatuur worden gecontroleerd, gereviseerd en op het vereiste niveau gebracht. Naast kostbare grondstoffen en CO2 bespaarde de verzekeraar ook veel werk en zo'n 300.000 euro ten opzichte van een nieuwe aankoop.

Meer dan alleen goedkoop

Het is dus geen wonder dat de gebruikte markt al jaren een groei met dubbele cijfers kent, terwijl de verkoop van nieuwe apparaten stagneert. Dit biedt tal van lucratieve kansen voor speciaalzaken en systeemhuizen. Zoals het genoemde voorbeeld laat zien, zijn er veel meer opties dan alleen goedkopere aanbiedingen via gebruikte hardware. Het spectrum varieert van eenvoudig kopen en verkopen tot het upgraden of lenen van apparaten en werkplek-as-a-service-modellen tot diensten zoals volledige uitrol, rollbacks, migraties en auditveilige gegevensverwijdering.

Vooral dat laatste wordt steeds belangrijker gezien de toenemende gevoeligheid van de AVG. Al te vaak komen slecht of helemaal niet verwijderde informatiedragers van bedrijven en autoriteiten in verkeerde handen terecht. "Het is een gruwel om te zien wat daar doorheen glipt", meldt directeur Michael Bleicher van bb-net vanuit zijn dagelijkse ervaring in het omgaan met hardware die zogenaamd al is schoongemaakt. Zijn team vindt regelmatig niet alleen achtergebleven data, maar ook "dozen" met componenten die relevant zijn voor gegevensbescherming, zoals simkaarten, smartcards en toegangskaarten in de apparaten.

Of het nu gaat om een ​​individuele service of in een pakket, resellers kunnen zich hier optimaal positioneren bij klanten en daarmee de instortende business ruimschoots compenseren met nieuwe hardware. Met hun eigen partnerprogramma's ondersteunen de providers resellers actief bij het betreden en groeien in deze business area, GSD en bb-net hebben zelfs de premium eigen merken Reteq en tecXL gelanceerd, die exclusief voor hun handelspartners verkrijgbaar zijn. Om het voor geïnteresseerde partners gemakkelijker te maken om aan de slag te gaan, biedt het bedrijf van Bleicher hen ook een gratis servicepakket voor de eerste klant en vaste prijzen voor verschillende diensten.Bedrijven kunnen aanzienlijke besparingen realiseren door gebruik te maken van gebruikte bedrijfs-IT.

PERSBERICHTEN


DateiActie
terug-naar-de-toekomst.121556.htmlDownloaden
CRN_Persartikel01_2020.pdfDownloaden
Scroll naar boven