Wat is IT recyclen?

Over de hele wereld hebben we een gemeenschappelijk probleem: elektronisch afval. Volgens de VN is de berg in slechts vijf jaar tijd wereldwijd met meer dan 20 procent gegroeid.

Wist je dat? Volgens Statista produceert elke Duitser jaarlijks 20 kilo elektronisch afval. Deze factuur is exclusief de oude elektronica die in kasten en lades wordt bewaard. Lt. Volgens Statista hebben huishoudens ongeveer 124 miljoen oude mobiele telefoons en 32 miljoen gebruikte computers. Het is ook verbazingwekkend dat de meeste pc's in de elektronische afvalbak belanden, terwijl gebruikte smartphones worden doorverkocht.

Hoe zit het met het recyclen van IT in Duitse bedrijven?
Duurzaamheid wordt de nieuwe norm en daarom moeten bedrijven ook heroverwegen. Onze partner Blancco publiceerde onlangs de resultaten van hun onderzoek, waaruit blijkt dat veel bedrijven hun afgedankte hardware vernietigen. Dat komt neer op honderdduizenden IT-apparaten per jaar. Hoeveel apparaten er uiteindelijk in bedrijven worden opgepot uit onwetendheid en angst voor datalekken in magazijnen en kelders, is niet statistisch geregistreerd. De meeste bedrijven investeren veel geld in opslagkosten en verspillen daarnaast ook waardevolle middelen. Omdat de verkoop van recyclebare IT zeer goede inkomsten kan genereren, die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om nieuwe hardware te herfinancieren en het bespaart middelen die gemakkelijk kunnen worden hergebruikt. Bedrijven zouden ook tot 2.000 CO2-emissiecertificaten per jaar kunnen ontvangen, die enerzijds hun maatschappelijk verantwoord ondernemen versterken en anderzijds het goede gevoel overbrengen dat ze iets voor ons milieu hebben gedaan door oude apparaten toe te voegen aan de circulaire economie.

Statistieken over elektrisch afval van Statista
Referentie: https://de.statista.com/infografik/20398/quote-der-weltweit-generten-elektronik-abfaelle/

Oude elektronica in Duitse huishoudens

Referentie: https://de.statista.com/infografik/16901/alte-handys-und-pcs-in-deutschen-haushalten/

Waarom belanden er tegenwoordig nog steeds zoveel computers bij het elektronische afval?
Het is natuurlijk niet de moeite waard om een ​​15-jarige, niet meer functionerende computer op te knappen. Dit komt door de verouderde interfaces of de lage capaciteit van oude harde schijven. Hier kunt u zonder een slecht geweten naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt voor elektrisch afval gaan en uw elektrisch afval kwijt.
Omdat bij de elektrische inzamelpunten het elektrische afval op de juiste manier wordt gescheiden in verschillende componenten en vervolgens wordt afgevoerd. Als u gebruik maakt van IT-verwijdering, dient u uw gegevens alsnog vooraf van de harde schijf te verwijderen, want IT-verwijdering verwijdert uw gegevens niet, maar belandt op de stortplaats. We zullen meer uitleggen over het verwijderen van gegevens in een ander artikel - helaas is het simpelweg verwijderen van uw bestanden niet voldoende.

Grondstoffen en waarom het zo belangrijk is om ze te hergebruiken
Het is een publiek geheim dat bronnen, bijvoorbeeld voor smartphones, vaak onder twijfelachtige omstandigheden worden gewonnen. Voor de productie van onze geliefde smartphones zijn kobalt en coltan nodig, die zonder enige arbeidsveiligheid worden gewonnen in illegale mijnen in Congo. Vaak gebeurt dit onder extreme arbeidsomstandigheden, uitbuiting en kinderarbeid. Hoeveel milieuzonden worden begaan, is niet gedocumenteerd, maar ze zijn aan de orde van de dag. Daarom is het des te belangrijker om de winning van grondstoffen te verminderen door veel grondstoffen te hergebruiken.

Wanneer loont de verwerking van vermeend computerschroot?
Een jongere notebook of een computer (maximaal 8 jaar) kan zeker worden hergebruikt. Dit heeft de achtergrond dat dual-core processors werden gebruikt in modernere apparaten, wat een aanzienlijke snelheidsverhoging met zich meebracht. Computers die op deze manier zijn uitgerust, zijn tegenwoordig meestal nog steeds voldoende voor veel taken en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt door ze te upgraden.

Hergebruik in plaats van IT-verwijdering
Recycling IT verkopen is het zelfs twee keer waard. Want naast het positieve effect op ons milieu door IT-recycling, is door de gestaag toenemende vraag de afgelopen jaren ook de waarde van gebruikte hardware gegroeid. Je krijgt dus op dit moment beduidend meer financiële middelen voor zogenaamde recycling-IT dan een paar jaar geleden. Je bespaart als bedrijf veel tijd en zorgen met je oude data en hebt zelfs nieuwe financiële middelen gegenereerd voor bijvoorbeeld een nieuwe investering. Vertrouw uw oude hardware alleen toe aan een professionele reconditioner, waarbij u er zeker van kunt zijn dat uw gegevens in de vuilnisbak terechtkomen en niet in de media. We leggen uit hoe u een professionele verwerker herkent in ons gratis wit papier.

Een andere manier om IT te recyclen: donaties
Als u naast milieubescherming nog meer betrokken wilt zijn, kunt u ook uw gebruikte IT schenken. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld onze partner Labdoo.org. Labdoo is een non-profit hulpproject dat IT-donaties gebruikt om kinderen en jongeren in binnen- en buitenland toegang te geven tot IT en onderwijs. Gedoneerde laptops worden opnieuw verwerkt en voorzien van leersoftware voordat ze CO₂-neutraal naar schoolprojecten worden getransporteerd.

Of u nu uw IT schenkt of verkoopt: door IT te recyclen, kan elektronisch afval niet volledig worden vermeden, maar wel aanzienlijk worden verminderd.

SIE VRAGEN - WIJ ANTWOORD

Waarom heeft het zin om oude apparaten te recyclen?
Door IT-recycling in een gecertificeerd afvalverwerkingsbedrijf worden gebruikte elektrische apparaten gescheiden in hun recyclebare materialen. Het doel is om hulpbronnen te sparen, grondstoffen te hergebruiken en afgedankte smartphones, laptops of computers te ontmantelen zodat hun componenten kunnen worden gerecycled. Dit bespaart de winning van verdere grondstoffen, ontziet het milieu en vermindert elektronisch afval door hergebruik. Een pc hoeft echter vaak helemaal niet te worden gerecycled, maar kan door herverwerking worden gebruikt voor een volgende levenscyclus.

Verwijdering en recycling - wat is belangrijk?
Het is belangrijk dat de verwijdering plaatsvindt in de verschillende recyclebare materialen. Helaas is tot dusverre slechts een klein deel van het vaak zeer milieubelastende afval op de juiste manier gerecycled - het merendeel komt terecht op illegale scheepvaartroutes in ontwikkelingslanden en opkomende landen. Daarom moet er bij het weggooien van IT altijd voor worden gezorgd dat deze wordt overgedragen aan een gecertificeerd afvalverwerkingsbedrijf.

Wat gebeurt er met computerrecycling?
Met pc-recycling wordt het apparaat gescheiden in zijn waardevolle materialen zoals goud, zilver, koper, palladium of platina. Ze worden in een shredder tot de kleinste componenten afgebroken en in fracties gesorteerd. Glas en plastic worden verbrand bij een gespecialiseerd recyclingbedrijf. Door het smelten van de metalen ontstaan ​​‘nieuwe’ of ‘gerecyclede’ industriële grondstoffen.

Scroll naar boven