Refurbished IT: zo besparen ambachtelijke bedrijven geld

Handwerk Magazin_used IT
Hardware en software hoeven niet duur te zijn: geschoolde vakmensen kunnen ze tegenwoordig goedkoop kopen op de gebruikte IT-markt. Met de juiste partner loont het onmetelijk.

Susanne Bañez-Weidenbach bevond zich in 2018 pas op het eerste gezicht in een dilemma. De ondernemer streeft naar een duidelijke digitale strategie, maar zorgt ervoor dat haar ambachtelijke opstart kosten bespaart. Maar zoals beide doelen - Koop moderne technologie en bespaar - harmoniseren? Heel eenvoudig: “90 procent van de hardware voor die van ons Ik kocht de volledige gebruikte IT-infrastructuur. Ik hoefde maar een paar speciale apparaten aan te schaffen die wij als gecertificeerd bedrijf nodig hebben en kon dat in het algemeen doen ronde e Bespaar in derde van de nieuwprijs“, Zegt de baas van het vijfmansbedrijf Ramme Drehteile, die onder meer werkt aan de Gespecialiseerd in microbewerkingen voor medische apparatent is.

De aanpak van Bañez-Weidenbach is trendy, want de markt van technologische tweedehandsgoederen is booming. Zowel software als hardware worden steeds slimmer niet gloednieuw, maar van gerenommeerde bronnen en bespaar veel geld. En dat niet alleen: "Wie hier correct handelt, komt goedkoper weg, maar hoeft geen concessies te doen als het om digitalisering gaat", bevestigt Axel Oppermann, analist bij Avispador, van de aanpak van bedrijfsbaas Bañez-Weidenbach uit Königsbach-Stein in Baden-Württemberg. Dit betekent: Gebruikt betekent niet noodzakelijk verouderd. Daarnaast heeft de wetgever het voorheen legaal ontgonnen deel van de tweedehands softwaremarkt grotendeels opgeruimd. Vestigingen dat neem bepaalde principes in achtzichzelf juridisch onschadelijk houden (zie onderstaande juridische tips).

PAS OP VOOR DUBIEUZE BRONNEN

Ondernemers lijden alleen schade als ze de besparingen overdrijven en gebruikte producten uit dubieuze bronnen halen. Het beste voorbeeld hiervan is het faillissement van de tweedehandshandelaar Lizengo. Dit bracht het met hem mee Microsoft-licenties tegen een dumpingprijs zelfs in de schappen van de Edeka-markten. Het parket van Keulen deed echter in augustus 2020 huiszoekingen bij de online retailer. Hij zou de productsleutels van Microsoft hebben verkocht zonder daadwerkelijk een gebruiksrecht te hebben, waartegen de softwaregroep juridische stappen nam.

Volgens branchedeskundigen zoals Axel Oppermann is het niet erg realistisch dat de Amerikaanse groep het gebruik van de software verbiedt en het sap voor gebruikers uitschakelt, maar bedrijven staan ​​ook niet aan de veilige kant. "Webwinkels met verdachte bedrijfsadressen in Azië of dealers die goederen voor 80 procent onder de kostprijs verkopen, zijn natuurlijk geen leveranciers voor de shortlistl“Waarschuwt de IT-analist.

Dit wordt ook bevestigd door de ondernemer Bañez-Weidenbach, die als gecertificeerd contractfabrikant een toegewijd leveranciersbeheer legt uit: “Leveringscapaciteit en betrouwbaarheid zijn erg belangrijk voor ons. Daarom hebben we voor AfB GmbH als partner gekozen ”. Het bedrijf, gevestigd in Düren in Noordrijn-Westfalen, beweert Europa's grootste non-profit IT-bedrijf te zijn Duitse duurzaamheidsprijs krijg en focus op de milieuvriendelijke re-marketing van technologie gespecialiseerd.

FOCUS OP DUURZAAMHEID

Ook het klimaatneutraal gecertificeerde bb-net van Schweinfurt, waar het ambachtelijke bedrijf Noppinger uit het Röthlein in Franken iets van kocht, opereert ook. “Tegenwoordig hebben bedrijven steeds vaker hun Focus op duurzaamheid afstemmen, inclusief ambachtelijke bedrijven. We waren overtuigd door het aspect dat door te kopen Gerenoveerde IT draag een steentje bij ”, zegt bedrijfsbaas Annette Noppinger.

“Refurbished”, wat vertaald kan worden als bewerkt, bevat daarnaast ecologisch aspect een ander belangrijk aspect voor bedrijven. 'Dat is er eigenlijk grote kwaliteitsverschillen tussen gebruikt en verwerkt. Vandaar de Selectie van de conditioner ook heel belangrijk ”, adviseert Noppinger aan andere ambachtelijke bedrijven. Voor haar bedrijf kocht ze niet alleen kantoor IT van bb-net, maar ook robuuste tablets en notebooks voor gebruik op bouwplaatsen. Noppinger's financiële balans: “De besparing vergeleken met één Nieuwe aanwinst van een huidig ​​apparaat van dezelfde serie was 60 procent ”- en dat ondanks de extra kosten voor herverwerking.

Conclusie: bij hun toekomstige IT-investeringen kunnen bekwame vakmensen op vertrouwen gebruikte goedkopere producten Om op terug te vallen. Mits de kwaliteit van de leverancier klopt.

JURIDISCHE TIPS: WAT IS BELANGRIJK BIJ DE AANKOOP VAN GEBRUIKT

Wie is voor de Aankoop van hardware of software die al is gebruikt beslist moet op sommigen zijn respecteer belangrijke criteriaom uzelf te beschermen. Heeft de belangrijkste tips Hans Markus Wulf, Advocaat bij Heuking Kühn Lüer Wojtek.

Software: Het inruilen en kopen van gebruikte software is in principe onder voorwaarden toegestaan. De eerste koper die de software doorverkoopt, moet onder meer de zijne Maak de kopie onbruikbaar op het moment van wederverkoop. Belangrijk: kopers van gebruikte software moeten de verwijdering schriftelijk laten bevestigen door de verkoper en moeten het ondertekende origineel of tenminste een kopie van de licentieovereenkomst die bij de over te dragen kopieën hoort, worden overhandigd.

Uitzonderingen: er moet worden verduidelijkt of de auteursrechthebbende (softwareleverancier) de eerste verkrijger informeert tegen betaling van een vergoeding onbeperkt gebruiksrecht heeft toegegeven. Dit is niet het geval als de eerste verkrijger alleen een verhuurvergunning heeft gekregen. Op deze manier proberen softwarefabrikanten doorverkoop op de tweedehandsmarkt uit te sluiten.

Certificaten: Sommige dealers gebruiken het Certificaten bedoeld om de aankoop zonder risico te bevestigen. Onder andere de Insolventiebestendig depot van het bewijs en ook de verduidelijking of de dealer solvabel is en indien nodig aan zijn garantie kan voldoen.

Hardware: Zelfs bij het kopen van gebruikte hardware is er een garantieperiode van twee jaar. Voor zakelijke klanten kan dit contractueel worden teruggebracht tot twaalf maanden. Gebruikssporen duiden niet op een defect in gebruikte hardware, dat is wel van belang geen (zichtbare) gebruikssporen zijn beschikbaar, een Kwaliteitsovereenkomst.

Hardware en gegevensbescherming: Vanuit het oogpunt van gegevensbescherming is het belangrijk ervoor te zorgen dat er eerder gebruikte hardware is geweest gecertificeerd wissen van gegevens werd onderworpen. Het doel van het verwijderen is ook om ervoor te zorgen dat de apparaten er is geen malware, waardoor op persoonlijke gegevens of bedrijfsinterne informatie toegankelijk zijn.

PERSBERICHTEN


DateiActie
Handwerk Magazin_11.01.2021_Used IT: hoe bedrijven geld kunnen besparenDownload 
Scroll naar boven