Duurzame IT: niet alleen lippendienst

PBS-Cebra Duurzaamheid 2021
Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker in IT. Om partners en dus ook commerciële eindklanten duurzame IT-oplossingen te bieden, is de systeemhuisgroep Nordanex daarom een ​​samenwerking aangegaan met zowel de IT-processor bb-net als specialisten voor gebruikte software MRM Distribution.

"De megatrend van duurzaamheid raakt ons in de verschillende domeinen van het dagelijks leven, zowel in onze rol als consumenten, maar natuurlijk ook als besluitvormers in het bedrijf", legt Nordanex Managing Director Christian Weiss uit. Het onderwerp heeft de afgelopen jaren dan ook steeds aan belang gewonnen. “Duurzaamheid in IT is geen doel op zich, maar moet economisch interessant en zeker zijn.” Veel systeemhuizen hebben al ontdekt dat dit het geval is bij het werken met professionele remarketingbedrijven. En nu nemen bekende fabrikanten hun producten terug en bieden ze gereviseerd aan. Met MRM Distribution en bb-net Media werkt Nordanex bewust samen met complementaire kwaliteitsleveranciers en “doeners van overtuiging”. De IT-refurbisher bb-net in Schweinfurt heeft zich de afgelopen 25 jaar ontwikkeld tot een van de toonaangevende IT-verwerkers in Europa. Het serviceportfolio van het door Michael Bleicher opgerichte bedrijf omvat de aankoop van gebruikte bedrijfs-IT, gecertificeerde gegevensverwijdering en gegevensvernietiging, evenals verwerking en re-marketing inclusief op maat gemaakte verhuur- en leaseconcepten. Inmiddels zorgen meer dan 65 medewerkers op de locatie in Schweinfurt ervoor dat ongeveer 2000 apparaten wekelijks worden gereviseerd en onder het merk "tecXL" weer op de markt worden gebracht. Naast IT-renovatie en IT-remarketing zet het bedrijf zich ook uit overtuiging in voor sociale en ecologische projecten en was het de eerste Duitse IT-verwerker die als klimaatneutraal werd gecertificeerd. Samen met Nordanex krijgen de aangesloten systeempartners hoogwaardige, aantrekkelijk geprijsde alternatieven voor nieuwe apparaten aangeboden, evenals de mogelijkheid om klanten een efficiënter gebruik van bedrijfs-IT te bieden.

Duurzaamheid als succesfactor

"Als je tegenwoordig succesvol wilt zijn, moet duurzaamheid niet alleen lippendienst zijn", zegt Michael Bleicher. Toch investeert een op de vier Duitse bedrijven meer dan 100.000 euro in de vernietiging van IT-apparaten en datadragers, terwijl de meeste apparaten nog volledig functioneel zijn. “Als je naar de hele productie- en supply chain kijkt, wordt snel duidelijk welke grote hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen er in de systemen zijn ingebouwd. Door de levenscyclus van een product te verlengen, wordt niet alleen het volledige potentieel van de apparaten benut, maar wordt ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen ”, aldus de oprichter van bb-net. De prestaties van de apparaten - bij bb-net worden alleen bedrijfssystemen verwerkt die van een significant hogere kwaliteit zijn in vergelijking met consumentenapparaten - zijn zo hoog dat ze ook na jaren nog steeds volledig operationeel zijn. Bovendien zijn klanten en partners beschikbaar als een allrounder en bieden ze de mogelijkheid om buiten gebruik gestelde IT tijdelijk op te slaan in een verhuurbare "Green IT Box", deze op elk moment op te halen en op te frissen of te kopen tegen eerlijke voorwaarden om vervolgens verwerk het met verwijderde gegevens. "De grenzen van IT-refurbishing worden echter bepaald door de IT-managers in bedrijven", betreurt Bleicher. Omdat zolang er niet opnieuw wordt nagedacht over het omgaan met IT-hardware en gebruikte apparaten eenvoudigweg worden weggegooid, kan het potentieel van de hardware niet worden gebruikt voor een verlengde levenscyclus. "Dit leidt tot aanzienlijke bottlenecks in de beschikbaarheid en is een verspilling van natuurlijke hulpbronnen die geen enkele planeet kan betalen". Zelfs het bedrijfsmodel laat er geen twijfel over bestaan ​​dat MRM Distribution volledig groen is geweest vanaf het eerste idee tot de oprichting van een resellernetwerk van momenteel meer dan 4500 partners: MRM is de eerste distributeur voor legale, markt- en fabrikantconforme handel met softwarelicenties die niet langer nodig zijn en die officieel op bedrijfs- of overheidscomputers draaiden, volledig gedeïnstalleerd en aantoonbaar legaal verkregen door de eerste koper voor de Europese Economische Ruimte (EER). MRM treedt alleen op als inkoper voor oude licenties voor de eindklant; Deze worden uitsluitend via geregistreerde handelspartners doorverkocht. “Voor ons is Nordanex een verlengde arm naar een zeer exclusief partnerlandschap. De partners van Nordanex hebben een zeer hoge standaard die is opgesteld volgens klantgerichte kwaliteitsprincipes. Dat past heel goed bij onze waarden, want vertrouwen is de valuta van de circulaire economie ”, benadrukt algemeen directeur Ernesto Schmutter.

Hoogwaardige alternatieven

“In het verleden wisten IT-managers vaak niet wat ze moesten doen met hun verouderde hardware of licenties die niet langer nodig waren. Deze relevante middelen werden vaak verspild uit bezorgdheid over de veiligheid van hun gegevens of gewoon uit onwetendheid ”, aldus Nordanex Managing Director Christian Weiss. “Door de samenwerking bieden we onze partners en hun klanten niet alleen ecologisch verantwoorde, maar ook aantrekkelijk geprijsde en kwalitatief zeer hoogwaardige alternatieven. De klant, het systeemhuis en niet in de laatste plaats het milieu profiteren hiervan dankzij de verbeterde ecologische voetafdruk. ”Ook al is er zeker nog heel wat bouw- en overtuigingswerk aan de winkel, het aanbod werd zeer positief ontvangen. Dit blijkt ook uit de eerste projecten waarin de Nordanex-partners punten konden scoren met de extra aanbiedingsopties. En "je kunt zeggen: iedereen die de bediening en voordelen heeft ervaren, zal het ook als alternatief in toekomstige projecten opnemen."

PERSBERICHTEN


DateiActie
C.ebra_Februar2020_Niet alleen lippendienst (LINK)Downloaden
C.ebra_Februar2020_Niet alleen lippendienst (PDF)Downloaden