Na de hoge en lage

Na de hoge en lage
De coronacrisis is allesbehalve spoorloos in de ICT-industrie. Momenteel veroorzaakt het voornamelijk leveringsknelpunten en stijgende prijzen voor thuiskantoorproducten, maar experts verwachten een dreigende ineenstorting van de vraag. Maar er zijn ook kansen en vooral veel hulpvaardigheid.

Normaal schommelt de verkoopprijs van de "C920" -webcam van Logitech betrouwbaar tussen de 40 en maximaal 60 euro. Jarenlang zijn er hoogstens kleine schommelingen in de ene of de andere richting geweest. Maar in de huidige situatie is bijna niets normaal. Binnen een paar weken is de HEK van de webcam snel gestegen en bijna verdrievoudigd van de recente 43 naar meer dan 120 euro, zoals blijkt uit de data op het IT-Scope dealerplatform, dat informatie ontvangt van honderden ITK-distributeurs die actief zijn in Duitsland. Een voorbeeld uit het economieboek, zegt Benjamin Mund, algemeen directeur van IT-Scope, in een interview met CRN. “Vraag en aanbod.” De prijsstijging is sinds januari meerdere keren voorafgegaan door verkooppieken, de voorraden zijn dienovereenkomstig snel geleegd, de C920 is momenteel alleen verkrijgbaar bij een paar groothandels.

"Niet genoeg om aan de vraag te voldoen"

"Ik heb nog nooit zo'n situatie meegemaakt", meldt Marco Kuhn, salesmanager van het IT-verwerkingsbedrijf bb-net, aan CRN (hier vind je de volledig bericht). Hoewel het in Schweinfurt gevestigde bedrijf in staat was om op korte termijn zijn eigen output van notebooks aanzienlijk te verhogen, was dat "verre van voldoende om aan de vraag te voldoen". Een uitzonderlijke situatie, niet alleen voor de Neder-Franken, maar voor het hele ITK-kanaal. De vraag naar vrijwel alle productgroepen gerelateerd aan decentraal werken en thuiskantoor is de afgelopen weken explosief gestegen als gevolg van de Corona-crisis.

'Blijf thuis' is het motto van deze tijd. De federale overheid heeft alle bedrijven opgeroepen om waar mogelijk thuis te werken om het risico op besmetting van het virus bij werknemers te minimaliseren. Angela Merkel geeft zelf het goede voorbeeld en regeert momenteel vanuit haar eigen vier muren. Terwijl de bondskanselier zeker al kon terugvallen op de juiste tools, was het voor veel bedrijven noodzakelijk om in de kortst mogelijke tijd de nodige infrastructuur op te zetten om alle bedrijfsprocessen decentraal in kaart te kunnen brengen. Samenwerkingsoplossingen zijn dan ook meer in trek dan ooit, Microsoft meldt binnen een week twaalf miljoen nieuwe Teams-gebruikers, Zoom spreekt van twaalf keer meer downloads en ook providers als Slack, Cisco en Google krijgen te maken met een soortgelijke aanval. Meest recentelijk moest Microsoft zelfs de functionaliteit van veel van zijn Office 365-services beperken om de grote hoeveelheid gegevens überhaupt aan te kunnen - deze stap werd voorafgegaan door massale verstoringen door teams gedurende een paar dagen.

De vraag zal snel afnemen

De noodzakelijke samenwerkings- en communicatietools zijn de ene kant, de bijbehorende hardware de andere. Naast webcams en headsets is met name de markt voor notebooks in het lagere en middelste prijssegment bijna leeg en zijn de voorraden van veel modellen volgens IT Scope nihil. "Er zijn momenteel nauwelijks producten op de markt als het gaat om thuiskantoorapparatuur", zegt Bernadette Juers, hoofd verkoop bij Axro, een Hamburgse distributeur voor voornamelijk verbruiksartikelen. Volgens IT-Scope was de "Lenovo ThinkBook" eind februari bijvoorbeeld niet meer verkrijgbaar bij een van de 370 distributeurs. Volgens Benjamin Mund zouden ze in veel gevallen hun voorraden in het eerste kwartaal hebben vergroot, maar niet altijd met de juiste producten. Met name componenten als CPU's en geheugens werden aangeschaft, waarvan de productie in China soms vastliep. De plotselinge vraag naar thuiskantooroplossingen en de daaruit voortvloeiende leveringsknelpunten konden echter alleen door zeer weinig experts uit de industrie worden voorspeld.

PERSBERICHTEN


DateiActie
Funkschau, 07.04.2020 april XNUMX, Na de high en low (pdf)Downloaden
CRN, 03.04.2020/XNUMX/XNUMX, Na de high en low (PDF)Downloaden
Scroll naar boven