Heroverweging: renoveren is in opkomst

renovatie in opkomst
Verwerken in plaats van weggooien is het motto voor steeds meer consumenten.

03 april 2018 | HET ZAKEN

Bedrijven als bb-net nemen deze taak over en brengen volledig gereviseerde bedrijfscomputers weer op de markt. De vraag naar deze refurbishing-producten groeit.

Gezien de steeds schaarser wordende middelen hechten steeds meer consumenten belang aan duurzaamheid. Reparatiecafés en doe-het-zelf-workshops zijn in opkomst. Als het om gebruikte IT gaat, bereikt u echter al snel uw eigen grenzen. Bedrijven als bb-net, die professioneel opknappen, stappen in de bres. Ze kopen gebruikte notebooks en pc's op uit bedrijfsvoorraden, verwijderen bestaande gegevens volgens gecertificeerde procedures, onderwerpen de computers aan een algehele revisie en brengen ze weer op de markt. Daarnaast worden de computers vaak geüpgraded met SSD's, notebooks krijgen meestal een nieuwe batterij. Een van de grootste aanbieders in deze sector is bb-net. Het bedrijf uit Schweinfurt is al meer dan twintig jaar actief en heeft sinds 2011 een eigen merk TecXL.

Uitgerust voor grote projecten

De computers die bb-net verwerkt, zijn afkomstig van bedrijfsgebruik. De notebooks en pc's zijn vaak lease-opbrengsten, die in grote aantallen worden ingewisseld voor nieuwe apparaten. Daarom heeft de refurbisher in korte tijd te maken met veel computers. Volgens Marco Kuhn, salesmanager bij bb-net, kan het bedrijf dankzij geoptimaliseerde processen nu tot 8.000 apparaten per maand verwerken. Verdere capaciteitsuitbreiding is gepland.

Volgens Kuhn spreekt niet alleen het argument van duurzaamheid voor de zakelijke notebooks of pc's van fabrikanten als HP, Dell, Fujitsu of Lenovo, die onder het merk TecXL terug naar de mensen worden gebracht, maar ook voor de prijs en kwaliteit. Zo koop je voor net geen 400 euro een HP Elitebook 840 G1 met Intel Core i5-4300U, 14 inch beeldscherm en 180 GB SSD, die in 2014 ruim 1.000 euro kostte. Met zijn Haswell-processor is de notebook sneller dan nieuwe consumenten-notebooks, die voor deze prijs vaak alleen kunnen komen met een Intel Pentium N4200 of een Core i3. De gebruikte componenten en de behuizing zijn bij zakelijke apparaten vaak van hogere kwaliteit dan bij goedkope consumentencomputers. Bovendien worden firmware en stuurprogramma's meestal beter bijgewerkt dan bij consumentenapparaten. Bijgewerkte BIOS-versies met processormicrocodes tegen Meltdown en Spectre zouden ook beschikbaar moeten worden gesteld voor de computers.

Desktop-pc's maken nog steeds ongeveer 40 procent uit van de verkochte computers. Kuhn ziet een interessant productsegment in werkplekken, die als nieuwe apparaten erg duur zijn. Hier zijn de voorbereide werkstations een goedkope manier voor bedrijven of freelancers om toegang te krijgen tot computers die nog steeds zijn uitgerust met krachtige Intel Xeon-processors en Nvidia Quadro of AMD Firepro grafische kaarten en zijn gecertificeerd voor professionele software.

Losse artikelen die bij grotere projecten ook bij bb-net terechtkomen, worden tegen lagere prijzen aan dealers verkocht. Aangezien bb-net tot de groep van ongeveer 80 Microsoft Authorized Refurbishers wereldwijd behoort, wordt bij alle systemen ook een nieuwe Windows 10 licentie meegeleverd.

Verschillende verkoopkanalen

Het bedrijf bb-net verkoopt de verwerkte computers via verschillende kanalen. Ze worden verkocht via gespecialiseerde dealers onder het merk TecXL. Ze zijn ook verkrijgbaar bij winkels die worden beheerd door de inkoopcoöperaties Euronics en Expert en de ElectronicPartner-groep. Daarnaast zijn er aanbieders als Notebooksbilliger of Pearl, waar de systemen niet onder het merk TecXL worden aangeboden.

De vakhandel blijft enorm belangrijk voor bb-net. De dealers profiteren dus niet alleen van de diensten van het drieledige partnerprogramma, maar kunnen ook profiteren van uitgebreide marketingondersteuning. Met name kleinere partners kunnen meer aandacht genereren door hun bedrijf te presenteren op de TecXL-homepage of op Facebook. Daarnaast zijn er in de TecXL online shop diensten als de levering van computers rechtstreeks van bb-net aan de klant of een "eindklantmodus" beschikbaar. Hier kunnen de aangeboden producten worden weergegeven met zelf geconfigureerde eindklantprijzen.

PERSBERICHT DOWNLOADEN


DateiActie
Downloaden
ITB_Opknappen.pdfDownloaden
Scroll naar boven