Zelfs op school leren we dat recyclen eigenlijk een goede zaak is. Bij het afvoeren van het afval dienen waardevolle secundaire grondstoffen te worden verzameld en weer bruikbaar te worden gemaakt. Maar in het geval van afgedankte hardware is de berekening niet zo positief: ten eerste zijn sommige kunststoffen bijvoorbeeld niet van elkaar te scheiden en andere materialen van de oude apparaten, waardoor de verwerking niet resulteert in puur recyclebaar materiaal - aan de andere kant is de doorgaans zeer moeizame scheiding en Het recyclingproces energetisch twijfelachtig, waardoor de ecologische balans voor recycling IT vaak niet zo positief is als men zou denken. Maar wat zijn dan duurzame, uitvoerbare en economische concepten?
De berg afval groeit met consumptie
Pc's, notebooks, tablets, maar ook monitoren en smartphones zijn snel bewegende wegwerpartikelen geworden, althans in de westerse wereld. Veel hardwarecomponenten in Duitse bedrijven hebben slechts een korte levensduur, omdat wat nieuw is ook als goed, veilig en efficiënt wordt beschouwd. Hetzelfde geldt voor particuliere huishoudens. De intensiteit van het gebruik van IT neemt van jaar tot jaar toe - steeds meer mensen bezitten zelf IT-apparaten en gebruiken deze tegelijkertijd op hun steeds meer gedigitaliseerde werkstations. Dat klinkt in eerste instantie als een goede deal voor de fabrikanten. Maar volgens VN-voorspellingen zal de berg elektronisch afval ook groeien tot ongeveer 2030 miljoen ton in 74 - en dat komt overeen met tientallen miljarden dollars aan materiële waarde, waarvan het grootste deel ongebruikt blijft. In feite wordt slechts ongeveer 17,4% van het elektronisch afval ingezameld, gerecycled en teruggebracht naar de gebruikscyclus, of het nu gaat om een waardevolle bron van grondstoffen of om opgeknapte IT.
Milieubescherming kan alleen worden bereikt door vermijding
Sommige refurbishers - speciale IT-verwijderingsbedrijven - demonteren de apparaten handmatig en sorteren de recyclebare grondstoffen om ze vervolgens op type af te voeren of als reserveonderdelen terug te brengen in de goederenkringloop. Dit is een goede stap om in ieder geval de verschillende, soms zeer waardevolle materiële componenten van de hardware niet lukraak te hoeven verbranden. Maar in theorie gaat dit alleen om het beperken van de negatieve gevolgen van ongecontroleerd hardwareverbruik - maar niet om het vermijden ervan. Dit kan alleen worden bereikt door twee dingen: een fundamentele verandering in het bewustzijn van de consument enerzijds en een effectieve verlenging van de levensduur van IT-apparaten anderzijds. De berekening is schrikbarend eenvoudig: hoe langer we hardwarecomponenten actief gebruiken en niet weggooien of vervangen, hoe beter het is voor het milieu. Dit betekent echter ook: als IT door slijtage, veroudering of beschadiging niet meer operationeel is, moet repareren, “opfrissen” en allround vernieuwen tot upgraden het middel bij uitstek zijn en alleen “indien nodig ” de pure Materiaalrecycling.
"Gebruikt" moet eindelijk sociaal aanvaardbaar worden
Om ervoor te zorgen dat steeds meer bedrijven en eindgebruikers steeds bewuster nieuwe goederen kopen, moet er veel gebeuren aan de kant van de recyclers: De klant heeft gerecyclede IT nodig die qua uiterlijk en prestaties nauwelijks te onderscheiden is van gloednieuwe modellen . Alleen de zogenaamde 1-A- of 1-B-goederen kunnen "concurreren" met nieuwe aankopen en leiden tot heroverweging. Omdat functionele betrouwbaarheid en "up-to-date" prestaties de belangrijkste parameters zijn en blijven bij de keuze voor pc's, notebooks of mobiele apparaten. Daarnaast is er vertrouwen van gebruikers in gevestigde merkproducten. Het aanbod van uitstekend voorbereide merk-IT moet dus aanzienlijk worden uitgebreid, zodat de IT-renovatie het negatieve imago van de defecte verliest. Prestaties, gegevensbeveiliging en comfortabele bruikbaarheid "als nieuw" met een druk op de knop - dat is het motto. Hiervoor moeten de opknappers meer doen dan alleen schoonmaken en testen: ze moeten processen opzetten die holistisch duurzaam zijn en in principe vergelijkbaar zijn met de productie van nieuwe goederen. Dit vereist op zijn beurt ervaren IT-technici en systeemexperts, kwaliteitsmanagers en logistieke experts die de transferbusiness begrijpen. Daarnaast zijn er competenties in de marketingsector, waardoor de compleet vernieuwde IT bijvoorbeeld ook geleasd of gehuurd kan worden en zo zelfs aan een derde levenscyclus kan worden toegevoegd.
Van computerschroot tot aantrekkelijke economische factor
Het idee van duurzaamheid staat bij veel refurbishers centraal in de communicatie met de klant. Dit is ook het aspect dat iedere dealer, ieder systeemhuis, iedere ondernemer en iedere eindgebruiker direct kan en moet tekenen. Maar om van IT-recycling een economische factor te maken die seizoen- of pandemie-onafhankelijk is, is nog meer overtuigingskracht nodig. Het stigma van verminderde prestaties rust nog steeds op gebruikte hardware en daarom moet ook voor IT-renovatie een nieuwe prestatienorm worden toegepast: het sleutelwoord is "individuele oplossingscompetentie" in plaats van inzameling en verwijdering, omdat dit de enige manier is om punten te scoren in de industrie in vergelijking met de aankoop van nieuwe goederen. Concreet betekent dit: De refurbishmentpartner moet herkennen wat er gemaakt kan worden van het (altijd!) zeer heterogene IT-portfolio van de klant als geheel, moet hem kunnen adviseren en begeleiden, moet gebruiksconcepten op maat presenteren op een presenteerblaadje en samen met hem duurzaam kunnen beheren. Hetzelfde geldt voor de behoeften van gespecialiseerde dealers en systeemhuizen, die steeds minder in staat zijn om met standaardoplossingen te beginnen omdat de markteisen voortdurend veranderen. Wie op al deze vragen eerlijke, op feiten gebaseerde antwoorden kan geven en samen met gebruikers en marktintermediairs een zinvolle cyclus kan ontwikkelen, brengt IT-renovatie op de lange termijn verder.
UW VRAGEN BEANTWOORD
Waarom is het zinvol om oude apparaten te recyclen?
Enerzijds omdat een van de belangrijkste redenen voor de groeiende berg elektronisch afval over de hele wereld het toenemende gebruik van IT-hardware is, wat betekent dat elke IT-gebruiker enige verantwoordelijkheid draagt. Aan de andere kant is IT-recycling de moeite waard voor bedrijven, organisaties en overheden, maar ook om puur economische redenen, omdat de zogenaamd verouderde apparaten vaak met slechts een paar eenvoudige stappen of gerichte onderhoud maatregelen. Voorwaarde hiervoor is de competente beoordeling van de IT door een refurbishment-expert, die daarmee een concrete basis legt voor de besluitvorming voor de operatie:
- Laat de IT voorbereiden en verkopen met een veilige data-oplossing tot 15% van de nieuwprijs en voorzie zo uw eigen IT-budget van liquiditeit voor nieuwe investeringen.
- Breng IT terug naar uw eigen bedrijfsproces en vermijd zo grote kosten.
- Ontwikkel een volledig individuele gebruikskit voor IT - bijvoorbeeld bestaande uit een deel voor persoonlijk gebruik, een deel van donatie, een deel van materiaalrecycling of een deel van wederverkoop.
De rekensom met IT-recycling is in ieder geval slim, want er is altijd meerwaarde die anders gewoon verbrand zou zijn.
Verwijdering en recycling - wat is belangrijk?
Ook hier komt de voorraadwaardering op de eerste plaats en dit kan meestal alleen door een specialist worden uitgevoerd: welke prestaties en waardestijging zou een notebook kunnen krijgen, bijvoorbeeld met nieuwe batterijen, het nieuwste besturingssysteem en uitstekende antivirussoftware? Hoe lang kan de tweede levenscyclus voor optische en technische reparaties duren? Tegen welke prijzen kan gebruikte IT momenteel worden verkocht? En hoe kan de IT-uitwisseling met bijvoorbeeld leenapparaten in het bedrijf ongestoord in kaart worden gebracht? Al deze vragen rijzen vóór de beslissing "verwijdering of recycling" en moeten transparant en afdoend worden beantwoord door de renovatiespecialist.
Nadat de waarde van het betreffende IT-portfolio is bepaald, moet een besluit worden genomen:
- verwijdering, Met andere woorden, onherstelbare vernietiging van grondstoffen en energie - dit moet alleen worden overwogen als het apparaat optisch of technisch niet kan worden gerepareerd voor verder gebruik, omdat verwijdering altijd hulpbronnenverbruik betekent.
- recycling, Met andere woorden, scheiding van de afzonderlijke componenten van het apparaat om ofwel de componenten of groepen stoffen zo gescheiden mogelijk af te voeren of ze als herbruikbare reserveonderdelen te beveiligen - hier staat het milieuaspect op de voorgrond en minder een economisch voordeel .
- renovatie, Met andere woorden, kwaliteitsgegarandeerde revisie en reparatie van de apparaten om ze weer bruikbaar of verder verkoopbaar te maken - dit gaat over het in de markt houden van hoogwaardige technologie, die nog lang niet voorbij is.
Welke ICT is geschikt voor opknappen?
In principe is elke vorm van hardware, inclusief randapparatuur, monitoren en accessoires, maar ook mobiele telefoons, printers, servers of werkstations geschikt voor IT-recycling, omdat al deze componenten vol zitten met waardevolle grondstoffen. Voor verwerking en remarketing - d.w.z. refurbishment - zijn apparaten die met een redelijke inspanning weer functioneel of bruikbaar kunnen worden gemaakt het beste. Voor apparaten met een fundamenteel hogere aanschafprijs, zoals laptops en notebooks, is reparatie en upgraden in de meeste gevallen de moeite waard. Kapotte beeldschermen kunnen meestal snel worden vervangen en zelfs toetsenborden kunnen opnieuw worden bedrukt, batterijen worden vervangen en ventilatoren grondig worden gereinigd. De beste herbruikbare zijn de 1-A- of 1-B-goederen - sommige opknappers markeren ze ook als een merk en kunnen onmiddellijk door de koper worden gebruikt met het juiste besturingssysteem en virusbescherming.
Wie kan IT-recycling gebruiken?
Het duurzame idee om ICT-apparatuur op de juiste manier te hebben gebruikt, is tegenwoordig eigenlijk een erezaak voor elk bedrijf - maar ook voor scholen, overheden en organisaties. Weinigen van hen weten tegenwoordig echter dat een groot deel van hun ontmantelde IT daadwerkelijk zou kunnen worden gebruikt, zonder beveiligingsproblemen of grote compromissen op het gebied van prestaties en levensduur. Aangezien de innovatiecycli van de fabrikanten steeds sneller gaan en er bijna elk jaar nieuwe hardware op de markt komt, moet je als bedrijf goed nadenken over de intervallen waarmee je op de noviteitencarrousel kunt en wilt springen. De boodschap van het gebruik van opgeknapte IT in het bedrijf kan voor veel medewerkers tegenwoordig zelfs belangrijker zijn dan het regelmatig upgraden met nieuwe goederen. Ook het schenken van afgedankte IT aan non-profitorganisaties zou een eigentijdse boodschap zijn.
Hoe veilig is IT-recycling?
Het is belangrijk om de gebruikte goederen te overhandigen aan bedrijven die aantoonbaar ook gelicentieerde bedrijven zijn voor het wissen en vernietigen van gegevens. De informatie hierover staat meestal op de website. Als de opknaper dit kwaliteitskeurmerk heeft, kunt u de IT-apparatuur met een gerust hart in deze handen leggen. Maar u moet zich ook afvragen hoe de goederen precies door het gespecialiseerde bedrijf worden vervoerd, want gegevensbescherming begint "on the road". Kunnen gebruikte apparaten bijvoorbeeld direct in het bedrijf in afsluitbare containers worden ingezameld? En is de ophaling gratis en in een verzegelde vrachtwagen? Maar ook bij hergebruik van gerecyclede IT stellen veel mensen zich vragen: heeft het apparaat bijvoorbeeld een virusbescherming? En zijn alle gegevens van de vorige gebruiker veilig verwijderd? Is er bewijs van vervangen onderdelen in de vorm van procesdocumentatie? Het is aan de refurbishers om dit allemaal te regelen. De betrouwbare wordt gekenmerkt door transparantie en bereidheid tot dialoog - IT-recycling is bij hen altijd veilig.