Als een baan je leven verandert

bbnet_lebenveraendern
Eerst kwam het leerlingwezen, daarna waren er problemen en toen keer op keer twijfel aan zichzelf, ontmoediging: wie Sebastian Bauriedl vandaag ontmoet, kan zich dat niet voorstellen.
30 juli 2018 | Hoofdpost

Sebastian Bauriedl legt op een vriendelijke en geduldige manier uit wat hij doet op zijn werkplek bij bb-net media GmbH. Op de achtergrond verwonderen Sabrina Klein van de firma Schweinfurt en Lena-Marie Schlichenmaier zich over bouwstenen. Hoe zelfverzekerd en bekwaam de 24-jarige nu is, zou een jaar geleden niet zijn gedacht. In die tijd zweeg de jongeman over zijn nieuwe supervisor bij de integratiedienst in Schweinfurt in plaats van met haar te praten. En keek sceptischer dan verwachtingsvol naar de stage bij bb-net.

Alles was toen anders. Op school was het oké, Sebastian Bauriedl volgde daarna zijn opleiding tot schilder en lak, maar in dit beroep kon hij niet werken. Een neurodermitisaandoening dwarsboomde het plan. De nu 24-jarige was een case voor het uitzendbureau, kreeg stageplaatsen van het arbeidsbureau, die allemaal slecht afliepen - en verloor steeds meer zelfvertrouwen. Zonder baan, met het "gevoel er niet bij te horen" en niets gedaan krijgen, gedreven door zelftwijfel die steeds sterker werd. Het bureau zocht ondersteuning en droeg de ondersteuning over aan de integratiedienst (ifd). En op een gegeven moment kwam Bauriedl bij Lena-Marie Schlichenmaier terecht.

Samenwerking voor integratie

Ook zocht en vond ze een stageplaats. Maar deze keer was het de juiste. Het jonge bedrijf bb-net, dat afgeschreven technologie van bedrijven koopt, verwerkt en vervolgens zelf op de markt brengt, werkt al jaren met het ifd. Uit overtuiging, zegt algemeen directeur Michael Bleicher. Bb-net biedt al jaren stageplaatsen aan en heeft inmiddels een samenwerkingsovereenkomst getekend met het ifd. Mensen met een handicap de kans geven om te integreren op de arbeidsmarkt.

Sebastian Bauriedl is echter een soort pionier als de hoop van zijn begeleider in vervulling gaat. Omdat hij de eerste stagiair was uit deze samenwerking die bb-net overnam. In een vast contract. Het loopt twee jaar. Het ziet er goed uit voor een verlenging, zegt Sabrina Klein van bb-net aan de medewerkster. Beiden lachen, je begrijpt elkaar, je bent zoals iedereen hier. En precies dat, de goede werksfeer, is een van de dingen die de 24-jarige aan zijn bedrijf is gaan waarderen.

"Niets werkt zonder mij"

Bij bb-net, zegt Sebastian Bauriedl, heeft hij gemerkt dat hij iets kan veranderen, dat hij kan presteren. Hij begon hier in november 2017 aan zijn stage van zes maanden. Hij moest wennen aan de technologie en de in-house software. Maar al snel "klikte het", kwam de motivatie, "de knoop kwam los". En in april kreeg hij zijn arbeidsovereenkomst. Tegenwoordig zegt de 24-jarige eenvoudig en zelfverzekerd over zijn baan: "Niets werkt zonder mij." Hij heeft gelijk. Sebastian Bauriedl is verantwoordelijk voor de voorreiniging van de apparaten en daarmee voor de eerste productiestap.

In het nieuwbouwpand, dat momenteel wordt gebouwd in de Lissabonstrasse en dat vanaf november het hele bedrijf en de momenteel 60 medewerkers onder één modern dak moet brengen, zal deze voorreiniging machinaal worden uitgevoerd. Maar de 24-jarige hoeft zich geen zorgen te maken over zijn baan. Hij heeft al de verpakking van TFT-monitoren ontwikkeld met kwaliteitszorg als tweede gebied. Nieuwe taken, dus Klein, wachten al op hem. Hij heeft al bewezen dat hij het kan.

PERSBERICHT DOWNLOADEN


DateiActie
Wanneer-een-baan-het-leven-volledig verandert; art742,10022987Downloaden
Hoofdpost-Leben-veraendert.pdfDownloaden
Scroll naar boven