Computer gerenoveerd en opgewaardeerd

computer-refurbished_mainpost_2017
Bb-net koopt op grote schaal gebruikte computers van bedrijven en corporaties, verwijdert de gegevens, upgradet de apparaten en verkoopt ze via dealers aan particuliere klanten.
18 maart 2017 | Hoofdpost

Vanuit de garage ging het naar de dubbele garage, vervolgens naar een hal en in 2005 vestigde Michael Bleicher zich in het industriële en commerciële park Maintal in Schweinfurt. De directeur van bb-net en zijn 50 medewerkers (schoonmaakpersoneel, systeemelektronica-ingenieurs, softwareontwikkelaars en verkopers) huurden een kamer op het bedrijventerrein aan de Amsterdamstrasse 16-18. De handel in gebruikte computers, laptops en tablets bloeit en groeit sinds 2011 elk jaar met maar liefst 20 procent.

De twee kanten van het visitekaartje van Michael Bleicher vertegenwoordigen het bedrijfsmodel. De conservatieve blauwe weergave toont de IT-processor die afgedankte computers koopt; de vriendelijke oranje kant toont het product dat wordt verkocht: refurbished computers en notebooks onder het merk tecXL. De gang van zaken wordt bepaald door de blauwe lijn, omdat het moeilijker is om gebruikte voertuigen te vinden dan om de refurbished technologie te verkopen.

Technologie als nieuw

Men kan zich de implementatie van het recyclingidee nauwelijks op een vlekkeloze manier voorstellen. Het feit dat bb-net alleen gerecycled papier gebruikt in de printer, dat er veel zijn, maar geen reinigingsmiddelen zonder milieukeur, onderstreept de filosofie van een bedrijf dat in 1996 werd opgericht toen de vader tekende voor Michael, die nog niet de wettelijke leeftijd had bereikt. In de beginjaren concentreerde het bedrijf (sinds 2001 GmbH) zich op de handel in gebruikte goederen in de IT-sector en op de verkoop van bijzondere artikelen. In 2005 was het aantal medewerkers gegroeid tot een dozijn, en in 2011 volgde de “eerste vonk” voor het tweezijdige businessmodel.

De algemeen directeur kwam zes jaar geleden met 20 medewerkers naar het bedrijventerrein en transformeerde gebruikte apparatuur "als nieuw" in technologie, aldus Bleicher, die het plan voor professionele verwerking "lang, lang, lang in de la" had liggen.

Apparaten van hoge kwaliteit

Elk begin is moeilijk, en het leggen van contacten met zakenpartners die computers en soortgelijke apparaten in grote aantallen uitzoeken, was echt niet gemakkelijk, zegt Matthias Ress, de man die verantwoordelijk is voor marketing.

Uiteindelijk was alleen de kwaliteit overtuigend - zowel bij het omgaan met de aangekochte hardware als bij het opstarten van de computer in zijn tweede levenscyclus.

De voorwaarde voor hergebruik is de aankoop van hoogwaardige artikelen uit de zakelijke productlijnen van de IT-industrie die langer meegaan, die veerkrachtiger zijn dan de apparaten in de schappen van consumentenmarkten. Bb-net koopt toestellen in bij luchtvaartmaatschappijen, verzekeringsmaatschappijen en autoriteiten.

Feedback aan de klant

De beveiliging van gegevensverwijdering is erg belangrijk. De (onzichtbare) gekochte goederen worden opgehaald en verrassingen zijn onvermijdelijk - zoals niet meer gebruikte koffiemachines onder alle kabels, schermen, toetsenborden en behuizingen. Bb-net heeft niet alleen hele kantoorvloeren leeggehaald, maar ook hele datacenters, waarvan de inhoud in verzegelde vrachtwagens aan Schweinfurt is geleverd. In de Amsterdamstrasse krijgt elk apparaat, zodra het grove stof is verwijderd, een barcode waarmee je precies kunt volgen wat er de komende uren met de computers gebeurt.

De verkoper heeft uiterlijk na 48 uur een ontvangstrapport. Een volledige documentatie is dan beschikbaar. In de inventaris wordt bijgehouden wat het apparaat tot nu toe heeft kunnen doen en met welke programma's het is uitgerust. Dit wordt gevolgd door het verwijderen van alle gegevens - in de gewenste beveiligingsniveaus tot aan de mechanische vernietiging van de harde schijf. De harde goederen worden vervolgens in het hoogbouwmagazijn geplaatst.

Stofzuigen en afvegen

Als een artikel wordt opgeroepen in de productiehal van tecXL, wordt het apparaat daar eerst grondig gereinigd. Er worden stofzuigers, poetsdoeken en nog veel meer gebruikt. Indien vuil, stof of koffievlekken verdwenen zijn, worden deze gesorteerd op keuze I en II (bijv. Met krassen in de lak). Daaropvolgende tests laten zien wat werkt en welke onderdelen (zoals een gebruikte batterij) vervangen moeten worden. Afhankelijk van het productieplan worden de apparaten nu ook geüpgraded of achteraf ingebouwd (bijv.RAM of harde schijf).

Daarna volgt de installatie van het besturingssysteem (Windows 10), virusbescherming en een gratis office-pakket (compilatie van gangbare software voor werken op kantoor, schrijven van brieven, spreadsheets en maken van presentaties). Als een van de slechts 80 bedrijven wereldwijd is het bedrijf van Bleicher "Microsoft Authorized Refurbisher" en mag het refurbished computers vooraf installeren met software van de industriegigant die perfect is gelicentieerd. Vanaf de eindinspectie met weer enkele technische testen gaan de apparaten naar het inpakstation en vervolgens naar het hoogbouwmagazijn.

Ver onder de oorspronkelijke prijs

De verkoopafdeling verkoopt de goederen nu (met 72 maanden garantie, reparatie in 500 uur) aan ongeveer XNUMX dealers in en rond Duitsland. In de schappen liggen notebooks, pc's en tablets voor particuliere eindgebruikers en middelgrote bedrijven voor ongeveer een kwart van de oude prijs.

Apparaten die in een van de vele tests ongeschikt blijken te zijn voor de tweede levenscyclus, worden in de reserveonderdelenmagazijn geplaatst en op een gegeven moment "gekannibaliseerd". Naast de certificering als gespecialiseerd afvalverwerkingsbedrijf, is bb-net het enige bedrijf in Schweinfurt dat gecertificeerd is voor de eerste behandeling, d.w.z. de ontmanteling van IT-producten. De losse onderdelen gaan vervolgens naar de grondstoffenrecyclingbedrijven.

PERSBERICHT DOWNLOADEN


DateiActie
Computer-aufpoliert-und-aufgeruestet;art742,9535594?wt_ref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&wt_t=1563261755849Downloaden
Schweinfurt_Tagesblatt_Title_page_bb-net_.pdfDownloaden
Scroll naar boven