Acteur in de PREVENT Waste Alliance

lid van de alliantie voor afvalpreventie
Samen voor een circulaire economie - de PREVENT Waste Alliance is een samensmelting van organisaties uit het bedrijfsleven, de wetenschap, het maatschappelijk middenveld en overheidsinstellingen. Het werd in mei 2019 in Berlijn gelanceerd en dient als platform voor uitwisseling en internationale samenwerking. De pionier en een van de toonaangevende ITAD-bedrijven, bb-net uit Schweinfurt, is sinds april 2021 ook lid van deze vereniging. 

Ons gestaag toenemende verbruik van elektrische apparaten zoals computers, mobiele telefoons en koelkasten heeft daartoe geleid Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Alleen al in 2016 werd wereldwijd 44,7 ton elektronisch afval gegenereerd, waarvan slechts 20% officieel werd geregistreerd en gerecycled. E-waste bevat veel potentieel gevaarlijke stoffen en waardevolle metalen. In veel landen ontbreekt het aan adequate recyclingfaciliteiten om deze nieuwe afvalstroom veilig en duurzaam te recyclen. In plaats daarvan verdienen werknemers in de informele afvalsector hun brood door waardevolle onderdelen uit het afval te halen. Het doet dit vaak door e-waste te repareren, demonteren en recyclen met behulp van eenvoudige methoden zoals het verbranden van kabels. Dit veroorzaakt ernstige schade aan het milieu, de gezondheid van de werknemers en de lokale gemeenschappen. Tijdens de informele inzameling van afval behoorlijk effectief is, informele recyclingmethoden zijn vaak inefficiënt en leiden ook tot het verlies van waardevolle hulpbronnen en edele metalen. 

De Schweinfurt-expert wil als een acteur samen met de Aalliantie helpen Verspilling om vervuilende stoffen wereldwijd te minimaliseren en te elimineren. Naar zal de Uitbreiding van een functionerend afval- en recyclagebeheernagestreefdom de hoeveelheid afval die vrijkomt in het milieu te verminderen, vooral bij ontwikkeling en Opkomende markten verminderen. 

De directie van bb-net en zijn team treden toe tot de werkgroep “kringlopen sluiten voor elektronisch afval” raak betrokken activiteiten te plannen en uit te voeren. 

De doelstellingen van de werkgroep, die ook op de website staan https://prevent-waste.net/arbeitsgruppen/arbeitsgruppe-3/ leesbaar zijn: 

  •  We willen pilotoplossingen vinden die wereldwijd kunnen worden gebruikt en lokale partners ter plaatse ondersteunen. 
  • We willen betere arbeidsomstandigheden creëren voor werknemers in de recyclingsector.
  • We willen het milieu tegen schadelijke activiteiten in het gebied van recycling beschermen tegen elektronisch afval.
  • We willen de verkoop en recycling van secundaire grondstoffen uit elektronisch afval stimuleren.
  • We willen hergebruik, reconditionering en reparatie van gebruikte elektronische apparaten vergroten. 

Wij, bb-net media GmbH uit Schweinfurt, willen u bedanken voor de kans om deel te nemen en voor uw toelating tot deze alliantie met een zeer goed ontworpen onboarding-proces.